Homepage

Satijn, wat is dat? Misverstanden over satijn

Over satijn en wat dat is, bestaan veel misverstanden. Met dit artikel weet u hoe het echt zit.

Er is verwarring:. Vaak wordt gedacht dat satijn een naam is voor een materiaal of samenstelling, namelijk polyester. Dat is onjuist. Satijn is een woord dat aangeeft hoe de stof geweven is. Het wil zeggen: geweven op een manier waardoor een glans ontstaat op de stof. Een satijnen stof kan van alle materialen geweven worden: katoen, polyester, zijde enzovoorts. Het meest voorkomende is goedkope satijn van 100% polyester. Let dus goed op en kijk in het waslabel voordat u het koopt.

Dacht u ook dat satijn echte natuurlijke zijde is?  Dat is onjuist. In de jaren 70 mocht nog in kledinglabels ‘zijde’ gezet worden, als het feitelijk om een 100% polyester satijnen bloesje ging. Zo is zijde aan een slechte naam gekomen: dat het zweterig zou zijn. Het tegenovergestelde is waar!

Katoen satijn
Dekbedovertrekken van katoensatijn zijn gemaakt van 100% katoen. Door de manier van weven, de zogenaamde satijn-binding, ontstaat een dicht geweven stof met een beetje glans. Dit katoensatijn wordt soms ook voor kleding gebruikt. Is er een patroon geweven in de stof, dan spreek je van een katoensatijn jacquard. Dekbedovertrekken van dit type vindt u bijvoorbeeld bij Vitapur, bekijk hier een voorbeeld>>

Satijn
In geval van het woord ‘satijn’ wordt bijna altijd een satijnen dekbedovertrek bedoeld van 100% polyester. Verwart u polyester niet met zijde!! Polyester wekt zweet op, neemt geen vocht op, is statisch en brandgevaarlijk. Echte zijde is hydraterend, vocht- en temperatuur regulerend, anti statisch en brandvertragend.

100% Zijde
Voor zijden dekbedovertrekken en lakens gebruikt men de genoemde weving: De stof is glad, zacht, heeft een subtiele glans en drapeert mooi. Dit heet ook wel: zijde satijn, satijnzijde, crêpe satin of charmeuse. Zijde is hydraterend en warmte regulerend. Dat wil zeggen dat het transpiratie vermindert, koel is bij hitte en verwarmend bij kou. Zijde beddengoed staat ook bekend om de sensuele toevoeging die het kan geven aan uw liefdesleven in de slaapkamer. Het is bovendien geschikt bij huisstofmijt allergie, eczeem, gevoelige huid, overgang en Parkinson.

Zijden kussensloop
Slaap jezelf mooi… Een 100% puur zijden kussensloop (dus niet van polyestersatijn of katoensatijn!) bevat aminozuren die hydraterend zijn voor de huid. Slapen op zijde houdt uw styling dagen langer in model, voorkomt klitten, slaaprimpels en gesleten haarpunten. Silk Haven is de eerste in Nederland die onderzoeken uit Amerika en Engeland vertaald heeft en bekend gemaakt in Nederland. Als u meer wilt weten over het bewijs dat uit onderzoeken naar voren is gekomen, bezoekt u deze pagina: Alles over zijden kussenslopen, anti rimpel en meer

↑ Naar boven ↑

copyright en disclaimer - cookies - adverteren - links

Ontvang de nieuwsbrief!